Дисциплината "QSAR – моделиране на количествена връзка между структура и биологична активност” запознава студентите с класическите и съвременните подходи за откриване на количествена връзка между химическа структура и биологична активност (популярна като QSAR). През последните десетилетия се наблюдава интензивното развитие на QSAR подходите, разглеждани като ключов инструмент на химичната информатика при търсене и прогнозиране на нови лекарствени средства и биологично активни вещества на база свойствата на вече известните такива. QSAR предлага набор от алтернативни решения на проблема, основани на анализи на химическата структура от една страна и от друга - на различни молекулни дескриптори като хидрофобност, електронни свойства, топология, геометрични дескриптори, молекулна рефракция, стерични ефекти и др.

Курсът разглежда класическите уравнения на Хамет, утвърдилия се популярен метод на Ханч, изграден върху данните за електронните и хидрофобните свойства на молекулата и адитивния подход на Фрий – Уилсън. Също така в курса са представени съвременните тенденции на химичната информатика за 2D-QSAR, 3D-QSAR и 4D-QSAR моделиране. В курса се акцентира на добрите практики при създаване и валидиране на QSAR модели в съответствие с официалните изисквания на OECD (Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие).

Лекциите и упражненията надграждат знанията от предходни курсове по химичната информатика и химични бази данни (структурно представяне, изчисляване на молекулни дескриптори, избор на дескриптори и статистически анализ). Придобитите умения за компютърно моделиране съответстват на съвременните индустриални стандарти прилагани при откриването, дизайна, синтеза и производството на нови химични вещества с практическо приложение.