Курсът цели да запознае студентите с основните икономи­чески тео­рии развивавани и прилагани от античността до наши дни, разглеждани в ши­ро­­кия смисъл, като общо-икономическо знание. Фокусът на курса е разглежда­нето на икономи­чес­ките теории в тяхното развитие, като процес на зараждане, утвърждавене, домини­ране и после­до­вателна смяна, в контекста на методологията на смяна на научните парадигми.

Отделя се внимание на влиянието на икономическите теории върху стопанското развитие в страната, в която конкрет­ния модел се развива, както и на обратното влияние върху тяхната специфична формулировка. Курсът е построен върху изучаване на най-значимите представители във всяка от­делна школа и запознаване с техните основни произведения. Той надгражда общо-икономическите зна­ния получени в предхождащи курсове по иконо­мическа тео­рия, като допълва съдържа­нието на ключовите термини, понятия и инструмента­риум, с които тя борави и които отразяват вековното й развитие.

Курсът се стреми, студентите, които го завършват успешно, да могат да разпоз­на­ват принадлежността и корените на актуалните икономичес­ки политики и реалности в изучаваните теории и концепции, обогатятвайки и разширявайки, специализираните знания получени по тяхната специалност.